Как да се справим с проблемите: мазна коса и пърхот

За съжаление мазната коса е един проблем, от който страдат много мъже, а на всичкото отгоре не е нещо перманентно дето го имаш или нямаш, а може да се появи при всеки. За това и пиша тази статия, с която ако помогна дори на един човек да се пребори с този проблем ще съм супер щастлив. И тъй като не искам да четеш празни приказки, да минаваме направо на въпроса и по-точно какво да направиш за да се пребориш с тази досадна мазна коса.

Миенето на косата е в основата

Всеки който се е сблъсквал с проблема мазна коса първо хваща шампоана и започва да мие често косата си с надеждата това да премахне омазняването. Ами горе-долу така стават нещата, но е супер важно да не прекаляваш с миенето. Доста мъже мият косата си сутрин преди да излязат и вечерта отново – след фитнес, или каквото правиш вечерта разбира се, но това е прекалено. За някои чувствителни кожи и коси дори веднъж на ден е прекалено много.

Разбира се не трябва да си и в другата крайност – да миеш косата си прекалено рядко. Аз гледам да я мия през ден, за да не прекалявам нито с едното нито с другото.

Много важно да кажа точно тук – шампоана, който използваш е ключа при миенето. Ако използваш шампоан с олиа в него, това определено не ти помага на справянето с мазната коса.

Моята коса е доста третирана, като се има предвид почти ежедневното ползване на лак, използването на продукти за повече обем и не на последно място боядисването, та се налага да се грижа за нея, за да бъде здрава и изглеждаща добре. От скоро използвам един шампоан на Barba Italiana – MICHELANGELO, който е с тройно действие – срещу косопад, пърхот и омазняване и с него комбинирам лосиона LEONARDO, който отново се бори с косопада, пърхота и омазняването на косата. Много съм доволен и от двете и ти ги препоръчвам силно, ако се чудиш какво да си вземеш. Най-лесния начин би бил да си ги поръчаш от онлайн магазина barba.bg и си готов за нови подвизи. Ако решиш да си ги вземеш – ползваш шампоана като го нанесеш на косата си и постоиш с него няколко минути докато миеш тялото си, а след баня не сушиш косата си и докато е още влажна пръскаш няколко пъти от лосиона и втриваш в скалпа докато се абсорбира напълно. Без да изплакваш оставяш косата да попие и още тогава ще я почувстваш по-свежа и жива.

Ако скалпа ти е сух , той обикновенно произвежда повече олиа и те отиват в косата и я правят по мазна. Погрижи се за него, за да не става това!

Яж здравословно - твоята коса е отражение на здравословното ти състояние

Ако ти си наистина здрав, то това ще се вижда и по косата ти, така че се погрижи това да е факт, като се храниш редовно и здравословно. Няма да влизам в детайли за хранителните режими, за тях ще си говорим в друг пост, но като цяло знаеш какво имам предвид и определено преяждането с XL дюнер в десет вечерта едва ли влиза в плана.

Спри да пипаш и решиш косата си прекалено често

Aко драскаш скалпа си с четката, или гребена си това отново го кара да произвежда повече олиа и накрая имаш мазна коса. Същото е и при пипането с ръка – косата просто реагира по този начин. Ясно е, че като трябва да оформиш прическа няма как да минеш без да я пипаш и решиш, но оформяш, фиксираш и приключваш с пипането, освен ако не е много наложително.

И докато сме на темата с оформянето на прическата искам да кажа също, че е важно

Каква козметика за фиксация и оформяне ползваш

Дори косата ти да не е толкова мазна, ако ползваш помада, гел или друг фиксиращ продук с мокър ефект, то това засилва впечатлението, че косата ти е омазнена и не помага да се пребориш с това, което не харесваш. Много е важно да избираме продуктите и козметиката, които ползваме добре, за да не се стига до такива неприятности.

Покрай чувствителния скалп и мазната коса често пъти се прокрадва и другия много наболял проблем при мъжете – пърхота.

Проблема с пърхота

Много често скалпа се лющи когато кожата на главата е много суха. За съжаление това може да се дължи на много неща и не всичките са под наш контрол, даже има хора, при които се появява пърхот дори ако летят със самолет повече от 2-3 часа.

Все пак обаче има и няколко неща, които можеш да контролираш. Едно от тях е да не миеш главата си с гореща вода. Това раздразва кожата след душа и тя започва да омазнява косата ти по-бързо. Нагряването като цяло не е много полезно за кожата на главата. Това включва прекаленото сушене със сешоар и излагането на слънце. Макар витамин D да е доста полезен за косата, ако прекалиш със слънцето е много вероятно да си имаш работа с пърхот и мазна коса.

За сешоара мисля, че съм споменавал в предишни статии, но пак ще кажа и тук, тъй като е много важно – насочвай струята с топъл въздух в обратна на скапка посока. Ако косата ти не е толкова дълга, че да можеш да го направиш това, значи нямаш нужда от сешоар. Добре де, ако закъсняваш за важна среща, давай – изсуши я, но наистина не прекалявай. И опитай да го ползваш на малко по хладна струя – косата ти ще ти благодари в бъдеще.

Един трик за повече обем при сушене със сешоар – наведи се надолу с главата и осатви косата си да пада и тогава суши.

Да обобщим какво правиш ако скалпа ти се лющи

Мий главата си редовно, особено ако използваш фиксираща козметика за коса. Така почистваш порите и когато те дишат и кожата и косата ти са доволни и няма да имаш проблеми с тях.

Не пипай косата си и не се реши често. За ресане можеш да си вземеш кръгла четка, с която ще оформяш по-добре прическата си, или гребен с повече разстояние между зъбите, а самите зъби да са по-заоблени. Ако са остри ще ти дерат кожата на главата. Същото важи за кръглата четка – повечето по магазините са остри и не ги препоръчвам, изобщо, но можеш да си намериш такава с топчета на всяко зъбче – те са по-щадящи за кожата на главата.

Сухия шампоан не е решение

Доста често мъжете, които не искат да мият косата си толкова често пробват различни начини и един от тях е използването на сух шампоан. Реално след него косата наистина изглежда чиста и все едно след баня, но проблема е, че повечето мъже имаме по-къси коси. Заради това сухия шампоан се нанася по-близо до скалпа и въпреки, че почиства косата остава по кожата на главата и помага за запушването на порите. При дамите е малко по-различно, защото те могат да втъркат сухия шампоан в дългата си коса, без да е в самия скалп.

Заключение за борбата с омазнената коса и пърхута

Постарай се да не миеш косата си нито прекалено често, нито прекалено рядко.
Най-вече недей да я пипаш постоянно и я реши по-рядко.
Използвай по-малко фиксираща козметика, ако е възможно – все пак в почивния ден, в който няма да ходиш никъде не е нужно да си с прическа.
Използваш качествен шампоан, балсам и лосион. В случа ти препоръчах два много добри продукта, които горещо ти препоръчвам за по-жива и поддържана коса.

Помисли и за другото окосмяване по лицето си – своята брада, на която съм посветил ето тази статия за поддръжката на брадата – хвърли едно око и на нея.

Надявам се с този пост съм успял да ти помогна и вече ще ходиш в гордо вдигната глава, без да се притесняваш от мазна коса, или пърхот по раменете.

Благодаря ти за отделеното време да прочетеш целия материал.

Ако съдържанието, което създавам ти допада разгледай и социалните ми канали:

За да не пропускаш какво пиша и поствам можеш да ме последваш във Facebook за регулярни дневни постове на различни теми ето тук.

Или може би в Instagram за снимки и видеа от пътуванията ми ето тук.

Ако пък си падаш повече по видео съдържанието – ето тук в YouTube канала ми, където ще намериш съвети и трикове за фото и видео заснемане и влогове от пътуванията ми из България и по света.

Остани себе си!

Създавай!

И до нови срещи в следващия пост!

avoid greasy hair pin