Създаване на съдържание за социалните мрежи - Нова тема в блога и защо се появява точно сега

Здравей, от днес смятам да започна с писането и по още една тема в блога и това е създаването на съдържание. Може за теб да е странна, но е толкова обвързана с блога, с работата ми и с целия ми живот, че просто няма как да не пиша и тук за това.

Предполагам знаеш, че освен да пиша тук имам нормална работа от понеделник до петък, където съм UI & UX дизайнер в софтуерна компания (Infoleven) и освен нея заедно с Йоанна (Healthyinspiration by Joanna) имаме собствено студио за фото и видео заснемане – Shape Style Studio. Като сложиш към това и YouTube каналите ни (Danny Spasov, Joanna Pavlova, Shape Style Studio), нейната работа, която е свързана с поддръжката и развиването на социални профили за различни компании, се насъбират доста места и неща, за които да се създава съдържание нон-стоп.

Какво ми дава правото да пиша за създаването на съдържание и какво точно да очакваш

Ами всичките тези неща го изискват и през годините се научих на много похвати, тънкости и какво ли още не и в техническата и в креативната страна на нещата. За това реших, че би било доста яко да споделям тези знания с теб и всички останали, които искат да правят някаква част от тези креативни неща, като работа, за клиент, или просто като хоби. В канала ми в YouTube всъщност споделям точно такова съдържание – уроци, трикове и практики за по-успешно снимане и обработка на снимки и видеа. Ако предпочиташ видео уроците, абонирай се за този канал – Danny Spasov, а тук в блога ще описвам нещата и в текст, като ще има много примери в снимки и кратки видеа.

На какви теми по-точно ще пиша

В повечето случаи съдържанието, което създаваш за твоите канали си е строго специфично за аудиторията ти и темите, които ги вълнуват. Има обаче много тънкости в това да постваш в различните социални мрежи, в блога си, та ако ще и детайлите около рекламата, която ще правиш да върви по телевизията. Смятам да вникна и опиша тях и да ти синтезирам знанието, което се намира навсякъде в интернет на едно място и то да бъде лесно разбираемо, като пътеводител. Целта на занятието е да можеш да се фокусираш в това да мислиш за бизнеса си, за бранда или за това, което показваш на своята аудитори, вместо да се ровиш в Google и да търсиш какъв беше размера за снимка в Instagram, или как да експортнеш видео за IGTV.

Целта на занятието е да можеш да се фокусираш в това да мислиш за бизнеса си, за бранда или за това, което показваш на своята аудитория

Някои примери за постове:

  • Как да оразмеря снимките си за Instagram, така че да изглеждат максимално добре.
  • Как да обработя видео за cover във Facebook страницата си.
  • Защо не успявам да сложа cover картинки на highlight-ите ми в Instagram. Как да го направя?
  • Каква техника да използвам за видеата в новия си YouTube канал?
  • Осветление при снимането на храна за блога ми. Как да изглежда по-професионално?
  • Как се използва Photoshop за начинаещи.
  • Обработка на снимки в Lightroom и Photoshop и как се правят композити?

И още доста други теми, за които ще можеш да четеш тук в блога.

А дали ще стане това всичкото?

Както прочете в началото на този пост подхванал съм доста неща и няма да е лесно да се поддържа темпото, но съм твърдо решен, че дори да не знам всичко искам да споделям това, което вече знам. А тепърва ще научавам и много нови неща, които в момента в който почувствам, че зная достатъчно добре, че да предам и на теб – те ще влизат в блога. Искам на теб и на другите хора, които четат тези редове да ви бъде лесно при създаването на вашето съдържание.

Искам да споделям това, което вече знам, а заедно да научим още повече!

В много от нещата, с които съм се занимавал през годините съм самоук и на моменти не е имало кой да ми помогне и съм си мечтал да има някой, с тези знания, от който мога да взема съвет. Полезно е да имаш ментор, който разбира от определена тема. Сложи отгоре твоето знание, омешай ги и това е рецептата за успеха. Много се надявам аз да съм този човек за някой от вас и ако е така, това ще ме направи много щастлив. За това и ще се постарая да развивам тази тема и да дам повече газ на останалите. За тях в момента се пекът няколко поста, така че проверявай блога от време на време.

Полезно е да имаш ментор, който разбира от определена тема.

Очаквай и съвсем скоро доста безплатни ресурси, които ще ти помогнат при поддръжката на социалните ти канали. Ако не искаш да ги изпускаш може още сега да се абонираш за Newsletter-а ми ето тук.

Последвай ме в социалните мрежи за още неща от кухнята – YouTube за видеа с tips & tricks за фото и видео заснемане, Instagram за снимки от пътуванията ми и интересни ежедневни мисли в кепшъна, Facebook за ежедневни ъпдейти и по-лесна комуникация с мен и Twitter, който тепърва се опитвам да използвам по-активно и искам да си говорим директно през платформата.

Остани себе си!
Продължавай да създаваш!
И до нови срещи в следващия пост!