Поддръжка на брада за начинаещи

Всеки себеуважаващ се мъж отделя правилното количество време за поддръжката на брадата си. Това време разбира се е различно за всички и ти ще трябва да разбереш колко ще ти отнема и на теб, но още в първия абзац ще ти дам много ценен съвет – не претупвай тази част! Все пак говорим за лицето ти, а това е първото, което виждат хората в теб. Сега да обсъдим и някои доста по-конкретни детайли около дневната, седмичната и месечната ти рутина за поддръжка на лицето и брадата ти – чети следващите редове:

Все пак говорим за лицето ти, а това е първото, което виждат хората в теб.

Нека започна с едно много важно уточнение – съветите, които ще дам в този материал са подходящи за всички мъже. Независимо дали се бръснеш до гладко, или отглеждаш голяма брада. Няма да навлизам обаче в детайли за специфичните грижи при тези сериозно дълги бради изглеждащи, като извадени от корица на списание, като олиа, специални гребени и други подобни. Смятам, че за да стигнеш и ти до там първо трябва да минеш през тези основни детайли, за които ще пиша сега.

Първо трябва да решиш какво искаш да правиш с брадата си

Още в момента, в който първите девствени мустачки набодат на лицето на един мъж нещата започват да стават сериозни. На мен ми беше доста сложно в този момент, защото баща ми – човек с доста класическо мислене и разбирания – не ми разрешаваше да се обръсна. Казваше ми, че после и така и така ще се бръсна цял живот – нека не започвам още от ранните си тинейджърски години. Историята продължава с това, че заради няколко подмятания в училище много скоро след този разговор с баща ми, се обръснах. Той дори не забеляза, докато не говорихме по темата отново няколко седмици по-късно, когато вече нямаше толкова против и това остана поредното нещо, за което сам да си чупя главата.

Защо ти разказвам всичко това? Защото доста дълго време си чупих главата по темата, минавайки през доста моменти, в които съм се чудил защо трябва да имаме брада, през раздразнена кожа, в последствие през опити да пускам дълга такава, както си беше модерно, та до днешни дни. Смея да кажа, че през последните няколко години вече имам доста конкретна и ясна рутина за грижата за брадата си. Споделям с теб какво правя аз в детайли, а ти прецени за себе си кое да включиш в твоя ритуал за поддръжка на лицето си.

При мен положението е следното: и да искам не мога да отгледам брада, като манекените от списанията и големите модни блогове, защото моята брада сама си расте във формата на катинарче. По бузите, бакембардите и шията имам пет косъма на кръст, които освен да пречат и да ме карат да се занимавам с тях не вършат особена работа. Все пак си падам по идеята да имам брада и за това реших да оставя естествената форма и само леко да и помагам. Тук идват на помощ електрически тример, за подкъсяване на мустака и около брадичката и страхотните самобръсначки на Wilkinson, за останалата част.

Аз така определих каква да е формата на брадата ми – естествения ѝ разтеж с малко оформяне от моя страна и резултата ми допада. Харесвам как изглежда гладко избръснатото лице, но не и за мен.

Даже ще споделя с теб един интересен факт – дори годеницата ми не ме е виждала гладко избръснат никога!

Ти също трябва да решиш как искаш да изглежда брадата ти. Съветът ми е да експериментираш с няколко варианта, докато не се харесаш с някой най-много и после да останеш верен на него. Класическите са:

  • Гладко избръснат (класика, особено ако имаш остри черти на лицето си);
  • Леко набола двудневна брада (доста секси за някои дами);
  • Катинарче (внимавай с него, че не отива на всяко лице);
  • Дълга брада (ами пак си е класика, а в последните години и сериозна мода);

Разбира се има още много варианти, но първо пробвай тези. Като избереш някой конкретен, можеш да експериментираш в детайли с него, но вече ще имаш основата. Тук трябва да спомена, че е много важно и с каква прическа комбинираш брадата, но за прическите ще си говорим в друг пост.

Качественото оформяне е в основата на успеха ти в това начинание

Разбира се говоря за бръсненето. А за да е успешно то, се нуждаеш от добри инструменти. Някак tools на английски завучи толкова по-добре…
След като през годините съм изпробвал доста видове самобръсначки в момента използвам Wilkinson Sword Xtreme 3 и съм доста доволен от резултатите и лекотата, с която се случват нещата. Между брандовете за самобръсначки няма някоя невероятно огромна разлика, но за това пък в дребните детайли се крие ключа към избора на правилната за теб. В началото още преди да ги пробвам много ме спечели капачето, което е така направено, че няма да се изхлузи и да оголи ножчетата дори да е небрежно пуснато в сака ти при пътуване. От двете страни има по едно палче, което играе ролята на заключващ механизъм, който по никакъв начин не пречи на употребата – хващаш с палец и показалец и капачето излиза супер лесно.

Много важен момент за мен е да не се раздразни кожата ми след бръснене, защото няма какво да си говорим – супер неприятно е да те сърби и боли, само защото искаш да ходиш с оформена брада.

Преди години това беше една от причините за първи път да пробвам да не се бръсна до голо. Кожата ми се раздразваше и беше ужасно. Тук освен пяната за бръснене идват на помощ и овлажняващите лентички около остриетата на самобръсначката Xtreme 3. С алое, жожоба и витамин Е създават едно много приятно усещане при бръснене. При плъзването докато трите ножчета отрязват косъма до самата кожа, тя се овлажнява и след това няма дразнение и червенини. А най-малко това искаш по лицето си ако се бръснеш в последния момент преди среща с някоя дама, или се привеждаш в представителен вид за интервю за работа. Третото и също супер важно нещо, което ме спечели на страната на Wilkinson Xtreme 3 е огъващата се глава на самобръсначката. С нея лесно се следват извивките на лицето и дори да натиснеш повече от необходимото, това няма да доведе до порязване, както би станало с други, не толкова качествени самобръсначки.

След като отметнахме по-техническите детайли около самобръсначките, които определено ти препоръчва – даже съм ти подготвил една изненада накрая на статията, нека си поговорим и за правилните стъпки при бръсненето.

Как да се избръснеш без драми с кожата ти, в няколко лесни стъпки

Забелязал съм, че за съжаление доста родители и най-вече бащи де, не обясняват на синовете си как точно да се бръснат. Къде от незнание, къде от невнимание и мислейки си, че след като те го правят през ден – през два, от 30 години насам, би трябвало и ние да го знаем. Независимо каква е причината, ето тези стъпки ще ти помогнат да постигнеш перфектен резултат. Само да вмъкна, че под незнание имам предвид нежелнието, особено при по-възрастните, да пробват различна самобръсначка от класическото жълто бикче с едно ножче, в комбинация с крем Каро. Ето ги и стъпките, които ти препоръчвам да следваш:

1. Измий лицето си с топла вода – по този начин ще премахнеш мъртвата кожа от повърхността, а това помага да избегнеш порязванията.

2. Използвай пяна – особено ако и ти като мен си с по-чувствителна кожа. Това ще помогне да омекоти косъма и ще направи отрязването му лесна задача.

3. На този етап идва на помощ самобръсначката – препоръчвам ти да следиш кога е време да я смениш с нова и да не натискаш прекалено. Една хубава самобръсначка премахва нежеланото окосмяване с лекота.

4. Тук е момента да отмиеш със студена вода – освежаващо, нали?

5. Когато подсушаваш лицето си попивай с мека кърпа, а не я втривай в лицето си – по този начин е много по-малко вероятно кожата ти да се раздразни. При втриване останалата част от косъма може да нарани кожата и да прични раздразнение и зачервяване.

6. Не забравяй накрая да използваш афтършейв, или друго овлажняващо средство – кожата трябва да бъде добре хидратирана, за да изглежда жива и добре поддържана. Освен това доста дами си падат по хубавия аромат на прясно избръснат мъж и качествен афтършейв.

Кожата трябва да бъде добре хидратирана, за да изглежда жива и добре поддържана

Един много важен съвет е да прецениш дали искаш да се бръснеш срещу разтежа на косъма и ако решиш да е срещу него – следвай тези допълнителни стъпки!

1. Нека бръсненето да е след по-топъл, да не кажа горещ душ – топлата вода ще омекоти косъма и ще намали съпротивата му при отрязване срещу посоката на растежа.

2. При слагане на пяната постой с нея минута-две, преди да започнеш работата със самобръсначката – причината отново е омекотяване на брадата ти.

3. Първо се обръсни по посока на растежа на косъма и после в обратната – дори би могъл да сложиш още млако пяна преди да продължиш.

Важно е да знаеш, че някои косми в брадата си имат собствено мнение и често растат в посока, която си искат, без да се съобразяват много много.
При всички случаи ако направиш правилното бръснене своя рутина, това ще помогне много на това да свикнеш да правиш всичките тези стъпки и да не ги мислиш много много.

Какво друго трябва да знаеш за поддръжката на брадата си

Дребен, но важен детайл при добрата поддръжка на различни дължини брада, както в моя случай – катинарче с приставка номер 2 и до голо отстрани – е да не прекаляваш с количеството пяна. Все пак трябва да оформиш по-дългата част и ако лицето ти е цялото в пяна няма да видиш добре къде трябва да е границата.

Ако имаш проблем с враснали косми е добре да не натискаш много при бръснене, за да не отрязваш косъма под нивото на кожата си. Кожата е по-еластична и при този натиск може да оголи по-голяма част от косъма отколкото е видима с просто око и при отрязване толкова ниско при следващия растеж косъма да се завие под кожата и става доста неприятен за махане. Това е по-често срещано при хората с къдрави коси, но никой не е застрахован.

Проблема с врасналите косми е доста по-вероятно да се появи ако се бръснеш и на други места, освен по лицето. Тогава е и доста по-неприятен – визирам подмишниците и между краката. Съветът ми за бръснене по тези по-чувствителни места е да го правиш под душа, на течаща хладка вода. Със самобръсначка с овлажняващи ленти в този случай няма да имаш нужда от гел или пяна. Прави го след като е минало известно време под душа, за да омекне косъма и следвай посоката на растеж му, за да не се получава дразнене. Отклоних се от лицето, но това си е една много важна част от личната хигиена (за нея може да прочетеш още малко тук) и правилната поддръжка на цялостното ти окосмяване. В следващи постове ще пиша още по темата, така че следи блога и социалните ми канали – линковете са малко по-надолу.

Ако пътуваш често със самолет имай предвид, че политиката на доста авио компании е да не допускат на борда на самолета някои видове самобръсначки и това е още един случай да избереш самобръсначките за еднократна употреба. По-горе ти споменах за тези на Wilkinson, които определено ще ти препоръчам и по тази точка.

Заключителни думи за бръсненето

Ако и ти имаш някой свой трик за поддръжка на брадата си ще се радвам да го споделиш в коментарите, за да го пробвам и аз. За мен е от огромно значение винаги да подобрявам моите ритуали за поддръжка на външния си вид. Кой каквото ще да казва, хората посрещат по външния вид и дори после да ги впечатлиш неимоверно много с ум, знания и умения, това първото впечатление си остава доста дълготрайно.

Това е и една от причините да пиша на тези теми, защото може моя стил да не е перфектен за някои хора, но ако успея да помогна дори само на един човек с тези статии и съвети, да се чувства по-добре и да изглежда привлекателно за околните, аз ще се чувствам, че съм си свършил работата.

А сега е момента и за една изненада и по-конкретно - награда за теб (ПРИКЛЮЧИ)

(ПРИКЛЮЧИ) Тъй като наистина съм супер доволен от продуктите на Wilkinson Sword и по-конкретно серията Xtreme 3 с тях се разбрахме да подарим на някой от вас един комплект от тези самобръсначки, който включва двата вида самобръсначки Xtreme 3 – еднократни (комплект от 4 бр.) и дръжка със сменяема глава (комплект от 1 дръжка и 5 глави), пяна за бръснене и за лек тийзър една глава Wilkinson Sword Hydro Connect 5, за която серия ще си говорим в друг материал. Доста готин комплект, който ще служи вярно на спечелилия доста дълго време.

(ПРИКЛЮЧИ) За да разбереш как може да спечелиш награда отиди на Facebook страницата на блога ми и виж последния пост по темата, ето тук.

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Ако е така помогни ми да я разпространим до повече мъже, като я споделиш с приятелите си на лично, или в социалните мрежи.

За да не пропускаш какво пиша и поствам можеш да ме последваш във Facebook за регулярни дневни постове на различни теми ето тук.
Или може би в Instagram за снимки и видеа от пътуванията ми ето тук.
Ако пък си падаш повече по видео съдържанието – ето тук в YouTube канала ми, където ще намериш съвети и трикове за фото и видео заснемане и влогове от пътуванията ми из България и по света.

Благодаря ти за отделеното време да прочетеш целия материал и се надявам наистина да ти е бил полезен.

Остани себе си!
Създавай!
И до нови срещи в следващия пост!

Beard Care for Beginners