Видеo от едно от пътуванията ни около Сандански можеш да гледаш в края на публикацията!

В последните години така се случва, че поне един – два пъти в годината с Йоанна се озоваваме в района на Сандански и през тези пътувания успяхме да си намерим няколко доста любими места в близост до града. В този пост ще ви разкажа за тях.

Започвам списъка с водопад, а именно Попина Лъка

Наскоро заснех едно видео по поръчка на община Сандански и то започва при този страхотен двоен водопад. Благодарение на сценария на видеото видях за първи път какво представлява Попина лъка и директно се влюбих в мястото. Ето няколко кадъра от водопада, за да видиш и ти каква красота е наоколо:

А ето тук можеш да изгледаш и видеото за Сандански, което споменах по-горе:

Макар заглавието на статията да е за разходки, първото място от списъка е за малко по-мързеливите, защото до него лесно се стига с кола и водопада е на 2 минути от паркинга. Не, че не може да се иде и пеша, но за мен е супер така, за да мога да съчетавам по няколко дестинации при едно ходене.

За локацията на Попина лъка в Google Maps цъкни тук.
Намира се на 35 мин от центъра на Сандански с кола и на 2 часа и 25 мин от София.

При този водопада е добре да се иде в сутрешните, или обедните часове, защото следобед слънцето се скрива от планините наоколо. Идеално за комбинация с някоя от другите локации от списъка ми, на която да наблюдаваш залеза.

Второто място е директно в самия град и това е парка Свети Врач

Тук сигурно ще си кажеш, че едва ли градския парк е нещо толкова готино, че да го слагам в списъка, но повярвай ми – тук му е мястото. А посетиш ли го ще разбереш защо.

Воден басейн, където можеш да караш водно колело, или да храниш птиците. Много пространство за разходки с красиво озеленени площи наоколо. Мисля си, че и есента ще е много красиво с нападалите листа по алеите. Виенско колело, красиви пауни и други видове птици, красиви мостове над реката и всичкото това на метри от места за хапване и кафенце – мисля, че комбинацията е супер, а 100% изпускам и още не малко неща, които могат да се правят в парка.

Във видеото за Сандански по-горе можеш да видиш доста кадри от парка.

Следващата локация ще ти хареса, ако предпочиташ повече природата за разходка пред градския парк. Тук си говорим за Роженските пирамиди.

Те се намират до Роженския манастир, който също горещо препоръчвам да разгледаш, ако ще ходиш в района.

Когато ходим към пясъчните пирамиди, паркираме колата при Роженския манастир и от там има малко изкачване, за да се стигне до най-високата точка на пътеката. Тя свършва при едно много красиво дърво, около което има достатъчно място, че да си починеш малко и най-вече да се полюбуваш на гледката на 360 градуса наоколо. А ако си предвидиш деня правилно ще можеш да се насладиш на страхотния залез в посока Мелник.

До пирамидите може да се стигне и по еко пътека, която започва от Мелник и предполагам ще е доста приятно да се мине и по нея, но вече два или три пъти предпочитаме пътуването с колата. Както съм казвал и преди наистина гледам да събирам по няколко места за посещение в един ден и така да оптимизирам и без това малкото ми свободни дни за пътувания.

За локацията на Роженските пирамиди в Google Maps цъкни тук. Разстоянието до тях от центъра на Сандански е 45 мин. А от София – 2 часа и 30 минути.

Страхотно се съчетават с нощувка, или поне хапване в Мелник.

Това е и следващата точка от списъка ми - Мелник - най-малкия град в България

Няма да влизам в детайли за историята на града, за нея има изписано страшно много, а аз не съм спец по това, но определено ще ти кажа да се разходиш по каменните му улици, да хапнеш в някоя механа и да пробваш хубавото им вино. Няма да съжаляваш!

Като едно задължително място за посещение ще ти предложа Кордопуловата къща. В пещерите-изби снимахме и атмосферата беше много приятна и запомняща се.

За хапване бих препоръчал Механа „Света Варвара”, която е точно до Кордопуловата къща и удобно се съчетава.

Ето го Мелник и на картата, ето тук.
А за Кордопуловата къща цъкни тук.

Като пета локация в списъка ще сложа къщата на баба Ванга - Рупите

Определено място, което е хубаво да се види и най-вече усети. Красиво е, има какво да се разгледа, има си даже мини зоопарк, а точно до парк-музея можеш да намериш и Минерални извори Рупите, където да се топнеш в топлата вода.

За любителите на историята съвсем наблизо е и Хераклея Синтика.

За някои от тези локации, започвайки с къщата на баба Ванга разказвам в този влог, който направихме при едно от посещенията ни във Вила Синтика – място, което бих препоръчал за нощувките докато обикаляш из Сандански и региона.

В заключение

Комбинацията на изброените по-горе места в един уикенд може да доведе до едно страхотно изживяване, подходящо както за семейно пътуване, така и за лов на красиви кадри по изгрев и залез слънце. Препоръчвам го на всеки, решил да обикаля в тази част на България.

Има доста места, които хората обикаляли в този район повече от мен ще кажат, че са дори по-добри, но с този пост определено не спирам с разходките до и около Сандански.

Ето няколко местенца, които съм си набелязал и искам да посетя съвсем скоро, като за всяко слагам локацията му в Google Maps, за да можеш да ги разгледаш и евентуално избереш да съчетаеш с някои от споменатите в статията ми:

В Пирин бих се разхождал навсякъде, така че списъка не се изчерпва тук. За следващите локации ще разказвам в следващи постове.

Ако посетиш някое или всичките места от списъка ми – драсни някой ред в коментар под статията, или на лично в Instagram, с впечатления и да кажеш дали очакванията ти са се покрили.

Надявам се тази статия да ти е дала някои добри идеи за пътувания, а аз започвам да подготвям следващата. Докато тя е готова можеш да прочетеш също и тези:

Социалните мрежи, в които можеш да ме намериш са YouTube, Facebook и Instagram.
Много ще се радвам ако имаме възможност да си пишем в някой от тези акаунти, така че ако имаш въпрос, коментар или препоръки, не се колебай да ми пишеш.

Остани себе си,
продължавай да създаваш и
до нови срещи в следващия пост!