Видеа от пътуването ни из Йордания можеш да гледаш в края на публикацията! 

Този пост ще е доста по-къс, защото в него ще ти разкажа как планирахме нашия бюджет за Йордания и кое колко ни излезе в действителност, без повечето информация, която и така и така можеш да намериш ето тук – Йордания – едно магично място, което задължително да посетиш! Ако ще ходиш там прегледай и този пост – Петра – какво да видиш и правиш на това магично място.

А сега на тема бюджет.
Преди да тръгнем си бяхме сложили таван от 1500лв за двамата с Йоанна, за всичко по време на пътуването.
Цените са в лева, като съм ги смятал по курса, който ми дава Google за обръщане на йордански динари (JOD) в лева.


Ето това е бюджета, който бяхме насмятали преди пътуването (всички цени са за двама ни):

Бюджет за Йордания:

 1. 230 лв – Самолетни билети (които бяха вече купени, може би 5-6 месеца преди пътуването). Това ни беше цената с приоритет за качването, за да можем да си вземем по още една чанта.
 2. 88 лв – Капаро за път – Това е за шофьора, който ни возеше из Йордания.
 3. 88 лв – Остатък за път.
 4. 45 лв – Спане в Акаба.
 5. 170 лв – Спане във Wadi Musa – градчето до Петра.
 6. 180 лв – Спане в Пустинята Wadi Rum.
 7. 350 лв – Jordan Pass за един ден в Петра.
 8. Храна – Не бяхме сигурни как вървят цените на храната, за това нямахме конкретна сума
 9. Други – За непредвидени покупки, които също не знаехме дали ще има и колко ще са.
 10. 12 лв – Застраховки за пътуване в чужбина с покритие до 20 000 евро.

Общо това прави 1163 лв без храната и категория други.

А сега да видим колко всъщност ни излезе пътуването в действителност.

 1. 230 лв – Самолетни билети – Те си бяха толкова – все пак ги взехме предварително.
 2. 88 лв – Капаро за шофьора ни – толкова – пак го платихме предварително през paypal, но всички там ни съветваха да си плащаме на място, а да не предплащаме нищо при предварителните резервации.
 3. 50 лв – Остатък за шофьора – промени се, защото както ти разказах в дългата статия за Йордания вместо 10 човека бяхме 6. В тези 50лв влизат и 10 динара за това, че същия шофьор ни закара от Акаба до летището, като си тръгвахме. Иначе щяха да отидат за такси.
 4. 18 лв – Такси от летището до Акаба при пристигането ни – Струва 10 динара, като бяхме 3ма в нашата кола и за това толкова за мен и Йоанна.
 5. 64 лв – Спане в Акаба. Не знам защо действителноста се различава от предвидените. Честно казано не си спомням от къде сме го естимирали че ще е 45, но предполагам в booking ни е изписало толкова.
 6. 162 лв – Спане във Wadi Musa – градчето до Петра.
 7. 180 лв – Спане в Пустинята (+ 4 часа сафари с джип)
 8. 254 лв – Вход в Петра – така и не си взехме Jordan Pass, защото се оказа, че като кацаш в Акаба не плащаш нищо за виза. Нямам идея реално дали ако кацнеш в Аман се плаща, но така четох насам натам из нета. Доста странно ми беше, но се радвам, че стана така и спестихме малко пари. Все пак ако ще обикаляш много повече забележоителности, на които входа е включен в Jordan Pass, помисли да си го вземеш – може да ти излезе на по-добра цена.
 9. 153 лв – Храна – честно казано очаквах това перо да е с по-висока сума, но толкоз. А пробвахме от всичко и по много + доста шишета вода и разни неща в пакетчета за през деня в пустинята и в Петра.
 10. 77 лв – Лодка с прозрачно дъно. Изскочи непредвидено, но пък ни уплътни два часа от последния ден в Акаба и беше супер стечение на обстоятелствата. Само да добавя, че то е сметката с 15 динара на човек, като шофьора ни каза, че попринцип взимат 20, но тъй като е негов познат ни направи отстъпка.
 11. 9 лв – Други – взехме малко бонбони с ядки от едно магазинче в Акаба за родителите ни.
 12. 12 лв – Застраховките – платени предварително в България, така че си останаха толкова.

В крайна сметка цялото пътуване ни излезе 1297 лв


При предварително предвидени 1175 без в тях да влиза храната смятам, че се получи много добре и така и не достигнахме до предвидения лимит от 1500, което си е супер.

Предполагам, че едно пътуване из Йордания може да излезе и по малко, но и много повече – зависи много спането и превоза, другите неща са горе долу фиксирани. И все пак не съм сигурен, че би си заслужавало да отидеш там ако не си предвидиш поне едни 1200 лв, за да може да видиш всички важни забележителности и да не те е яд, че са отишли едни пари, пък без да видиш главните неща.

Трябва да вмъкна, че не сме пили алкохол и не знам цените му. Като си взимахме кафета от разните външни щандчета с кафе на горещ пясък в Акаба, ни даваха и вода към тях, което колкото и да е, си е някакво спестяване. Не сме плащали за ползване на тоалетна – питахме в някой хотел по път и ни пускаха. За любителите на магнитчета имаше доста варианти да кажем межди 1 и 5 динара за една или повече бройки в комплект. Не съм фен на магнитчетата, така че не съм ги гледал много, но варианти бол.

Ако се готвиш за пътуване из Йордания прегледай и другите две статии по темата:

И разбира се ако имаш конкретни въпроси за бюджета, на които не съм успял да отговоря в този пост ми пиши на лично в някоя от социалните мрежи, или в коментар под този пост.

Социалните мрежи, в които можеш да ме намериш са YouTube, Facebook, Instagram и Twitter, а от скоро започнах да качвам повече неща и в Pinterest.
Много ще се радвам ако имаме възможност да си пишем в някой от тези акаунти, така че ако имаш въпрос, коментар или нещо друго, за което да си пишем не се колебай да ми драснеш един ред.

Надявам се горните редове за нашия бюджет за Йордания да са ти били полезни!

Остани себе си,
продължавай да създаваш
и до нови срещи в следващия пост!